Basur(Hemoroid) Nedir ? Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?

büşra

Member
Basur(Hemoroid) Nedir ? Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Basur , anüs ve alt rektumda genişlemiş kan damarlarının kümelenmiş halidir. Rektum, anüs çıkmadan önceki kalın bağırsağın son bölümüdür. Anüs ise, dışkının vücuttan ayrıldığı sindirim sisteminin son bölümüdür. Damarların zamanla büyümesi ile duvarlar gerilir, inceleşir ve dışkı geçerken bu yüzey tahriş olduğunda bazen hemoroidde şişme oluşur. Hemoroid yani halk arasında bilinen adıyla basur iki genel kategoriye ayrılır: Rektum kaynaklı iç rektum ve Dış, anüs kaynaklı basur.


Hemoroid
(aynı zamanda basur olarak da adlandırılır) insanlık tarihinde ağrı ve iritasyona sebep olmuştur. Bu kelime Yunancadan gelmektedir. “haimorrhoides”,anlamı kanı dışarıya tahliye etmekle yükümlü damarlardır. Olurda Hemoroit ağrısı yaşarsanız, bilmeniz gerekir ki yalnız değilsinizdir. Her dört kişiden üçünün hayatlarının bir bölümünde hemoroidi olduğu düşünülmektedir. Hatta Napolyon’un bile, onu Waterloo’daki yenilgi sırasında şiddetli bir acıyla dağılan hemoroza yakalandığı söylenmektedir.

Büyümüş Hemoroit Semptomları
Büyümüş hemoroidlerde belirti olarak ;

  • Anüste yanma,
  • şiddetli acı,
  • Ağrısız kanama.
  • Bağırsağın gerçekten boş olmadığı hissi
  • kaşıntı
Bu yazımızda, tıp uzmanlarınca hemoroid(basur) ağrının nereden ve nasıl geldiğini, hemoroid ne hissettiğini ve nasıl teşhis edildiğini açıklamaya çalışacağız. Daha sonra hemoroid ağrısı için evde ve hastanede yapılan çeşitli tedavileri, basur tedavisinin olumlu özelliklerini ve dezavantajlarını sizler de keşfedeceksiniz.
Dahili Hemoroitler
İç hemoroid(basur) rektumun iç astarına oturur ve önemli derecede büyüyüp ilerlemedikçe açıkça görülmez. İç hemoroid genel olarak ağrısız olur. Bağırsak hareketi ile kanamaya sebep olduklarından dolayı belirginleşirler.
Bazı durumlarda iç hemoroid prolapsus veya anüsün dışında bir çıkıntı oluşturur. Böyle bir durumda, bunları çevreden daha pembe olan nemli bir cilt pedi olarak görebilir ve aynı zamanda hissettirebilirsiniz. Prolapsı hemoroid oldukça can sıkıcı olabilir, çünkü anüs ağrıya duyarlı sinirlerle doludur. Prolapsus hemoroid genel olarak rektuma kendi başına geri gelir.
Dış Hemoroitler
Dış hemoroid, anüsü çevreleyen derinin alt kısmında bulunur ve iç hemoroidden daha küçüktür. Kabarık olduklarında hasta tarafından hissedilebilir.
  • Bağırsak hareketi ile kanama.
  • kaşıntı,
  • Ağrı veya Harici bir hemoroid dışarıya çıkarsa (genellikle dışkı geçerken) fark edilebilir ve hissedilebilir.
Kanama ve kan pıhtıları bazen prolabe dış hemoroitlerin içerisinde meydana gelir ve bu da tromboz denilen son derece derecede ağrılı bir duruma sebep olabilir. Eğer Harici bir hemoroid tromboz hale gelirse, görüntü olarak oldukça korkutucu görünebilir, mor yada mavi renkte olabilir ve muhtemelen kanama görülebilir.
Görünüşlerine rağmen, bir tromboz basur genel olarak ciddidir, ayrıca çok acı verici bir duruma sebebiyet verebilir. Ağrının dayanılmaz olduğu durumlarda doktorun vereceği kararla ,pıhtı tromboz hemoroidten alınıp ağrı durdurabilir.
Hemoroidin (Basurun) Nedenleri?
Hemoroid(basur),
anal veya rektal venlerin şişmesinden oluşmaktadır. Bu durum bölgeyi tahrişe duyarlı bir hale getirir. Oluşan şişme aşağıdakiler dahil birçok şeyden kaynaklanabilir:
  • gebelik,
  • Kronik kabızlık
  • Düşük lifli bir diyet yapmak
  • öksürme,
  • Obezite,
  • Ayakta durma veya uzun süre oturma,
  • Kusma
Hemoroid(Basur) Belirtileri ve Kanayan Hemoroid
Hemoroidten kaynaklanan en yaygın semptom ve bulgu ağrısız gerçekleşen kanamadır. Basuru olan bir hasta, dışkısının üzerinde, tuvalet kağıdında yada tuvalete damlayan parlak kırmızı kan fark edebilir. Kanama genel olarak herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın kendiliğinden düzelir. Bunun yanında, bağırsak hareketi sonucu oluşan kanama hiçbir zaman normal değildir ve böyle bir durumla karşılaşıldığında bir sağlık uzmanına danışılmalıdır. Hemoroid bağırsaklar hareketi ile kanamanın görülmesi en yaygın şekildir, ancak kanama için başka sebeplerde olabilir;
  • Tümörler.
  • Enfeksiyon
  • enflamatuar barsak hastalığı,
Basurun tanısı ve Tedavisi
Hemoroit olan çoğu birey kendiliğinden bu durumun farkına varır. Bu durum genellikle Bağırsak hareketi sonrasında dışkıda belli olur. Tuvalet kasesinde veya tuvalet kağıdında damla damlalar
Tanıya doktor başlarken hastadan olayın geçmişini dinler. Doktor anüs ve anal kanalı dikkatle inceleyerek tanıya başlamış olur. Doktor hemoroitleri tespit etmek için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışsa da hemoroid benzeri semptomların diğer nedenlerini gerektiren sebepleri ortadan kaldırmak belki de daha önemlidir. Bu sebepler:
  • Fistüller,
  • Anal fissürler,
  • Tümörler.
  • Perianal (anüs çevresinde) deri hastalıkları,
  • Enfeksiyonlar
Birçok kişi doktora hemoroit(basur) sorunlarıyla ilgili olarak gitmekten utanmaktadır. Basura yakalananların % 75’inde zamanla belirli bir zaman diliminde hemoroid büyümesine rağmen insanların yaklaşık % 4’ü doktora gitmektedir. Hastalar Utanmasına rağmen, mutlaka profesyonelce muayene edilmelidir. Doktor tarafından yapılan muayene sayesinde etkili bir tedavi önerilir ve belirtileriniz için daha ciddi nedenler elenmiş olur. Doktorunuzu gittiğinizde muhtemelen semptomlarınızı tanımlamanız isteyecektir. Doktor, anüsünüzün iltihap olup olmadığını ve büyümüş hemoroid olup olmadığını görmek için muayene edecektir. Bunun yanında Doktor, dışkıda kan olup olmadığını bilmek ister, bu da bağırsak endoskopi muayenesine sayesinde olabilir. Doktor muhtemelen dijital rektal muayene yoluyla olağandışı bir şey olup olmadığına bakacaktır.
Unutmayınız ki bu biraz utansanıza hatta rahatsız edici olsa da basur muayeneleri genellikle ağrısızdır. Ayrıca, doktorunuz bu tür bir soruna özen gösterecektir. Eğer ilerleyen hemoroitleriniz varsa, doktor büyük olasılıkla bir proktoskopi talep edecektir. Bir proktoskopi sırasında, rektumunuzu örten zarları incelemek için hafif ve mercekli kısa bir tüp kullanılır. Bu, doktorunuzun büyümüş hemoroidleri görmesine ve boyutlarını belirlemesine yardımcı olur. Yine, bu işlem genel olarak ağrısızdır.